Bli ølkelner – ølsommelier utdannelse

I samarbeid med The Beer & Cider Academy i London, kan du nå få tittelen “Beer and Cider Accredited Beer Sommelier” over fire steg, med forelesninger på norsk.

Vi inviterer deg til å forstå, verdsette og nyte øl som kulturell drikk.

Lær av fagpersoner og fordyp deg i ølets verden gjennom faglige og pedagogiske kurs. Kanskje vil du fortsette reisen helt til du er utdannet Ølkelner – Beer and Cider Accredited Beer Sommelier.

Ølakademiet gikk inn i et samarbeid med The Beer & Cider Academy i London, og har siden januar 2019 tilbudt nye kurs og grunnutdanningen ølkelner/beer sommelier i Norge.

Utdannelsen er forelesnings-basert og bygger på ulike moduler/kurs som man må ta før eksamen. Alt kursmateriell er på engelsk, men forelesningene gis på norsk.

Disse har tittelen Beer and Cider Accredited Beer Sommelier.Vanlige spørsmål:

Hvor avholdes kursene?
Alle kursene avholdes hos Ølakademiet i Thorvald Meyersgate 71 i Oslo.

Selve eksamen for utdannelsen ølsommelier skjer hos The Beer and Cider Academy i London. Reise og opphold i forbindelse med eksamen kommer i tillegg til den oppgitte avgiften.

Eksamen kan også bli satt opp i Oslo, gitt et minimumsantall kandidater. Mer informasjon om dette vil gis underveis i de grunnleggende kursene.

Hva er nærmeste trikkestopp til Ølakadmiets lokaler?
Ølakademiet ligger rett ved siden av trikkestoppet ved Schous Plass. Fra Oslo S (Jernbanetorget) tar man trikk 11, 12 eller 13. Reisetiden er 8-10 minutter.

Kan jeg kjøre til og fra Ølakademiet?
Vi anbefaler ikke at du kjører bil til våre lokaler, da du kommer til å smake på ganske mye øl under kursene. Vi har heller ikke noe mulighet for parkering utenfor våre lokaler.

Må jeg fullføre grunnleggende kurs først og kan jeg ta alle 3 grunnkursene på 3 dager?
Ja, du er nødt til å delta og bestå eksamen på grunnleggende kurs før du kan ta videregående kurs. Dersom du derimot ønsker å ta grunnleggende kurs, videregående kurs og how to judge på 3 dager er dette mulig, da etter oppsatte kursdatoer. Dog må alle tre kursene være bestått før du tar eksamen som ølsommelier.

På hvilket tidspunkt starter og avsluttes kursene?
Kursene går både dag- og ettermiddag. Sjekk det enkelt kurs for detaljer om tider.

Jeg har allerede en del kunnskap om øl; kan jeg hopper over grunnleggende kurs og gå rett til videregående kurs?
Nei, du er nødt til å fullføre grunnleggende kurs uansett kunnskap.

Hvilke språk foreleses det på?
I Norge går forelesningene på norsk. Kursmateriellet og pensum er på engelsk. Selve eksamen for ølsommelier vil skje på engelsk.

Trenger jeg å medbringe noe til kurset?
Nei, det er ikke behøvelig å ha med noe til de ulike kursene. Om det blir aktuelt vil du få beskjed av kursinstruktør/foredragsholder.

Jeg ønsker å forberede meg til kursene. Hva kan jeg lese av litteratur? Noe forkunnskap er fint å ha, men ikke nødvendig for å kunne melde seg opp til utdannelsen hos oss. Vi anbefaler likevel to bøker som gir en god innføring i de temaene som blir tatt opp i kursene:

  • Garrett Oliver: The Brewmaster’s Table (2003).
  • Michael Jackson m.fl.: Eyewitness Companions Beer (2007), side 1-69.

I hvilken rekkefølge trenger jeg å fullføre kursene for å bli Ølsommelier?
For å søke til ølsommelier må du ta kursene i følgende rekkefølge: Grunnleggende kurs > videregående kurs > øldommer. Etter å ha deltatt og bestått alle tre eksamene kan du gå videre med å søke om å ta eksamen til Ølsommelier.

Vil det bli servert noe å spise under kurset?
Ja, det vil bli servert noe enkelt å spise under kursene. Allergier eller spesialtilpassing av mat må gis beskjed om på forhånd.

Hvordan melder jeg meg på kurs og hvordan betaler jeg?
Du melder deg på via vår hjemmeside. Etter din påmelding vil du motta en faktura som må være betalt i god tid før kurset starter.

Kan jeg kansellere min bestilling og få tilbakebetalt kursavgift?
Påmelding til kursene er bindene og kan ikke kanselleres. Om du ønsker å endre din bestilling kan det skje inntil 4 uker før kurset. Det er da kun navnet på deltaker du kan endre.

Vi tilbakebetaler ikke kursavgift.

Merk at Ølakademiet kan kansellere kursene om vårt minimumsantall for deltagere ikke blir møtt. Minimumsantallet for om et kurs avholdes er 10 deltakere.